Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/yannisps/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5753
Αφήγηση | yannispsimadas

Αφήγηση

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ

Η Νίκη Κάπαρη και ο Γιάννης Ψειμάδας είναι μαζί σύντροφοι στα παραμυθοταξίδια τους και το 2000 ιδρύουν την ομάδα Παραμυθοσέντουκο. H κοινή τους αγάπη για το παραμύθι ήταν αυτή που τους έφερε κοντά.

Η Νίκη Κάπαρη, αφηγήτρια, δασκάλα, λαογράφος, υπηρετεί την πανάρχαια τέχνη του λόγου με σεβασμό, αλήθεια και αγάπη θέλοντας να διαφυλάξει και να μεταδώσει σε μικρούς και μεγάλους τόσο την τέχνη της αφήγησης όσο και την πολύτιμη παραμυθιακή μας κληρονομιά.

Ο Γιάννης Ψειμάδας, μουσικός και συνθέτης, αγκαλιάζει την αφήγηση με τις μουσικές και τα ηχητικά τοπία που δημιουργεί με παραδοσιακά αλλά και ασυνήθιστα όργανα από όλον τον κόσμο. Η κάθε νότα του είναι σοφά τοποθετημένη και υπάρχει μια βαθιά αρμονία ανάμεσα στο λόγο και τη μουσική που οδηγεί τον ακροατή σε μακρινά ταξίδια της ψυχής και του μυαλού.

Συναντούν το κοινό τους, παιδιά και ενήλικες, σε μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους, σχολεία, χώρους τέχνης, μπουάτ…αλλά και όπου υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν την αλήθεια στα παραμύθια!

 

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Ιερό Ιτωνίας Αθηνάς – Φιλία Καρδίτσας. Οι καλλιτέχνες έδεσαν τόσο υπέροχα σ’ αυτόν το μαγικό χώρο τον καθαγιασμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μπορεί να μην ύμνησαν την Ιτωνία αλλά τον έρωτα, η θεά όμως δεν θύμωσε, αντίθετα μας προστάτεψε από το ξαφνικό μπουρίνι, το οποίο ήρθε να συνοδέψει τις υπέροχες αφηγήσεις της Νίκης Κάπαρη και τις μελωδίες του Γιάννη Ψειμάδα. Το κοινό, υπέροχο, παρακολουθούσε μαγεμένο και συμμετείχε στην Παράσταση. Η βραδιά ήταν μαγική. Αυτό που δεν άρεσε σε κανένα ήταν ότι το όνειρο που μας παρέσυρε σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι τέλειωσε. Νίκη και Γιάννη, σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Μαρία Βαϊοπούλου, Διευθύντρια Εφορίας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας

 

Και καθώς έπεφτε η νύχτα, τα παιδιά κατέβηκαν, το ένα ιστορώντας στο άλλο, πως μια κυρά με φωνή σαν καθαρού νερού έλεγε ιστορίες για θάλασσες και άλλους τόπους μακρινούς, καθώς ο αέρας σηκωνόταν να σκορπίσει τα παραμύθια της βραδιάς στο Αιγαίο…

Έλενα Θανοπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

 

 Η Νίκη, φιγούρα ανάερη λες μιας εν δυνάμει αφήγησης που διαχέεται στις γενέθλιες αισθήσεις, εκείνες που μοναχά ο λόγος του μύθου μπορεί να μεταφέρει. Οι κινήσεις της, ποιητικές, ως πέρα απλωνόνταν και άγγιζαν τις οπτασίες του μύθου που ήταν εκεί, στο παράθυρο είδα μία ν’ ακούει μ’ ένα θριάμβου χαμόγελο.

Ο Γιάννης την κιθάρα ηχούσε μ’ έναν τρόπο «δικό της», τόσο δυνατά να σκεπάσει τους ήχους τους άλλους για να ’ρθουν εκείνα τα «πρόσωπα» πατώντας σιγά στις ράγες του ουράνιο τόξου, τόσο σιγανά που να μη θίξει τις φωνές των «προσώπων» που σε μία ενώνονταν στης Νίκης το Λόγο.

Γιάννης Παπαδάτος, εκπαιδευτικός, πανεπιστημιακός, συγγραφέας,  13.11.2003

 

                                                                    Γραμμένο από την Μάχη Χριστοφορίδου για το humanstories.gr

                                                                         Ενα «Παραμυθοσέντουκο» γεμάτο αναμνήσεις, εικόνες κι ιστορίες!

                                     Τα παραμύθια είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι στην παράδοση. Σε τόπους μαγικούς αλλά και σε τόπους μακρινούς.

Διδάσκουν  και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Στον κόσμο του παραμυθιού,ο άνθρωπος παλεύει για το δίκιο του.  Δεν το βάζει κάτω. Παλεύει για την ζωή του και νικάει το κακό με την καλοσύνη του… Η αφήγηση αποτελεί μορφή τέχνης. Ο αφηγητής πρέπει να έχει την ικανότητα να κρατάει ακούραστα το ενδιαφέρον των ακροατών.  Να έχει την ικανότητα να σαγηνεύει τα πλήθη. Θέλει μαεστρία και ταλέντο. Μα πάνω από όλα θέλει αγάπη…                                                                                                             

                                                      https://www.humanstories.gr/ena-paramythosentouko-gemato-anamnisis-ikones-ki-istories/